Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

 

 

 A "vad, geszti bolond" és az "alcsúti törpe"

 

Nem bolondultam meg. Nem fogom összehasonlítani szegedi és borosjenői gróf Tisza Istvánt Orbán Viktorral.

 

...lám- az ifjú reményt

lassan a gond - fanyar ízén

semmibe tünteti most – (szőke)

 

Mindössze arra szeretnék egy kiragadott példával rámutatni, hogy az ellenzéki sajtó nagyjából 100 éve (egészen pontosan 1918-ban) is hasonló módszerekkel és eszköztárral támadta a kormányt, mint ma. Akkoriban a kor egyik legtekintélyesebb és legkarakteresebb államférfija Tisza István volt, a mai korban pedig kétségtelenül ilyennek tekinthető a jelenlegi miniszterelnök. Tisza hasonlóan megosztó személyiség volt mint Orbán: vagy szerették, vagy utálták az emberek, de közömbösek nem maradtak iránta. Meghatározó volta és erős személyisége miatt nem kellett a pártját vagy a kormányt támadni, elég volt őt magát. Ez ismerős ugye, ma is mindenről a ZORBÁN tehet. Több analógiát nem szeretnék vonni, lássuk inkább a Komáromi Hírlap 1918-as lapszámait!

Csak röviden az újságról. Komáromi kiadású hetilap, mely már önmeghatározásából (A Komárom Városi Függetlenségi Kör hivatalos lapja) adódóan is ellenzéki, 48-as beállítottságú, s amely nyíltan kiáll a magyar nemzeti érdekekért és később majd föllép a kommunizmus ellen is. Természetesen főként helyi ügyekkel foglalkozik, de - elsősorban a vezércikkben - sokszor bemutatja és kommentálja az országos eseményeket is. E cikkeket olvasva válik egyértelművé, hogy a cikkírók ellenzéki retorikája a kormányon kívül Wekerle Sándor miniszterelnököt, de legfőképpen Tisza Istvánt támadja. Tisza ugyanis a fő mumus, ő a dualista rendszer megtestesítője, minden rossz és a magyar nemzet balszerencséjének okozója. Van itt minden: Tisza és csatlósai, Tisza-rendszer, egyedül és csakis Tisza a hibás, Tisza és a trónbeszéd, csakis miatta hiúsult meg; illetve igencsak kreatív hasonlatok, képek és szimbólumok.

Az idézetekhez tudásbeli hiányosságaim, valamint az érdektelen magyarázástól való ódzkodásom miatt nem fűzök hozzá semmit, álljanak itt pőrén az Olvasó értelemtől csillogó szemének tüzében. (A részleteket szó szerint, de a mai helyesírás szabályainak megfelelően közlöm.)

*

"Mint a homoksivatagon átutazó karaván körül settenkedő hiéna, vagy a harcterek tájékán ólálkodó hullafosztogató, úgy áll lesben a bel- és külpolitikai harcoktól viharzó magyar politikai élet küzdelmeinek hátterében Tisza úr, a legnagyobb hazafi." (1918/2. szám, 1. old.)

"Régen volt biz´ az, lehet már úgy háromfertály esztendeje is. Akkor még bűn volt a Tiszák és Tisza-félék szemében a béke emlegetése is... " (1918/4. szám, 5 old.)

"Nos hát jöjjünk már egyszer tisztába azzal, hogy gróf Tisza és csatlósai hogy értelmezik a parlamenti színvonalat?"(1918/8. szám, 1. old.)

"Ezért szerintünk csak gróf Tiszának és kétségbeesett pretoriánus hadának tesz értékes politikai szolgálatot, aki a nemzeti közvéleményben már kiforrott választójogi javaslat elleni aknamunkának - habár öntudatlanul is - részévé válik." (1918/11. szám, 2. old.)

"Ha az előjelek nem csalnak, úgy egy hatalmas lépéssel ismét közelebb jutottunk a nagy leszámoláshoz. Talán felesleges is mondanunk, hogy a nagy leszámolás alatt annak a korrupt politikai rendszernek a gyökeres kiirtását értjük, amely Magyarországot a politikai és erkölcsi csőd szélére juttattta s amely a Tisza-család nevéhez fűződik." (1918/15. szám, 1. old.)

"A geszti Nagyúr mégsem jutott annyira, hogy trónbeszédet tartson, ahol tudvalevőleg a szónoké az utolsó szó, ámde mégis kiravaszkodta a módját, miként lehet elejét venni annak, hogy az esetleges ellenvélemény kifejezésre juthasson." (1918/23. szám, 1. old.)

"Elvégeztetett. Hiába akarta a király, hiába akarták a nemzet legjobbjai, hiába akarja a dolgozó s a lövészárkokban szenvedő magyar nép, a választójog megfeneklett egyetlen embernek, gróf Tisza Istvánnak az akaratán." (1918/28. szám, 1. old.)

"Heteken keresztül egyébről sem írtak és beszéltek a munkapárti sajtóban, mint gróf Tisza készülő interpellációjáról a közélelmezési miniszterhez. Itt-ott talán még templomi szókékekről is hirdették a világra szóló szenzációt." (1918/32. szám, 1. old.)

"Tisza úr megint őrjöng." (1918/34. szám, 1. old.)

"Nem férhet kétség ahhoz, hogy ha Tisza az alkotmány teljes felrúgásával nem vállalkozik ezen törvények erőszakos megalkotására, a jelenlegi világháború elmarad. Legalábbis a mi részünkről." (1918/43. szám, 3. old.)

"Ennek így kellett lennie! A népbosszú első áldozatának, gróf Tisza Istvánnak a szavai ezek. - Igen. Ennek így kellett lennie! - Mi azonban nem csak a szerencsétlen ember sorsára vonatkozólag mondjuk és értjük ezeket, hanem mindarra, amik a legutóbbi néhány nap alatt történtek." (1918/44. szám, 3. old.)

*

Bizony, úgy tűnik valami nem változik. Egyébként ebből az is látszik, hogy a mai tollfirkászok nagy része nem haladta meg a száz évvel ezelőtti elődeit sem színvonalban, sem ötletességben. Akinek pedig nem tetszett a cikk, azt vigye el az Orbán! /forrás: R 'n' R Szakosztály/

 

 

A vad felcsúti bolond!

 

„Áruló kiált „áruló!” -t

és gyilkos „gyilkos!” -t”

szép idő- szép világ

ami jaj- csak mind rajtam ég

és fájlalom

a vad rögeszmét...

...hol „törik a tej-kukoricát

a szilvát a palánkon át:

zendül rajtuk az ebugatás” -

- bár nem hallik az égig

mégis kár- értük kár

tán'

„ilyen volt a honfoglalás”?

 

Érzem éppen népvándorlásnak

üldözve sors által

de

mert látnom kell

miként te- az egekbe szálltál

másra már nyüszítve talál e lét

hogy ádáz oroszlánként

ott küzdesz

nagy-erővel

...még-utána Istenedet is féltve?

Mint ki- Daedalus fia

Ikarusként kel fel egymaga

és mindenek fölé égve... vadul

míg másoknak- gátját

veri Bosporus?

 

Kit űzöl ily tüzesen?

- mert ki- űzve már itt

...hol kelet felől

...hol nyugat felől

ide-oda csapdában

verve „zugolyából...”

- futna

máris a magyarok honából

útszélekről- útszélekig

ma!

 

Akaratod féli mind -

ten'-néped is itt...

- s titokba még a félő dák

meg a távoli gelón is

ahogy

zeng rájuk a madár-szó -

 

Ó!

...és „törpesége” érces hangja-

éle

riasztja a getul ormot így

no-

és a hyperboreus mezőket még!

 

Jaj- annak is itt

ki- már művelt ibér

és

aki vizét

a Rhodánnak issza!

Jaj nekem is rég! – (szőke)

 

2016. 03. 14.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 278
Heti: 1 084
Havi: 4 229
Össz.: 373 340

Látogatottság növelés
Oldal: A "vad geszti bolond" és az "alcsúti törpe"...
Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni - © 2008 - 2018 - jellem-ismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »