Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

 

„Meredek út...”

 

 

Schiffer úgy látja, hogy: „a XIX. században kialakult liberális demokrácia azon válfaja, amely Magyarországon a rendszerváltás után megvalósult, sem a fenntarthatóság biztosítására, sem a társadalmi szolidaritás erősítésére nem alkalmas.”

Milyen igaza van!

Amikor a nép leráz magáról minden bilincset, senki nem fél őrült tetteitől – azaz a jelen bajaitól – hanem a jövendőtől, azaz attól, hogy a nagy zűrzavarban zsarnok kerülhet hatalomra, mint ahogy

afelé tendál Orbán is. Rend őreivel tart fegyelmet? Megmagyarázatlan akciózással hoz „bajt” arra, aki neki útban van. Így mindenki tud „vezetni”, ehhez csak hatalom kell. Minden pénzt csak lenyúlni szeretne, mi több már akarja... s a haza, bizalom híján ugyan, de félelemmel bírva hallgatásra.

„Látványosan kisebb Orbán Viktor és a Fidesz-kormány szabadságharcos hevülete akkor, amikor az "ellenség" pénzzel teli zsákot hoz. Végülis, nincs min meglepődni, hiszen a miniszterelnök a nagykövetek előtt mondott legutóbbi beszédében világossá tette: nem az európai értékrend az igazodási pont, hanem kizárólag a gazdasági érdek. A rezsim érdeke.”

Engem megborzongat ez a színészi képesség, amit produkál Orbán... ez itt a téboly és a remény vegyítettsége, ahogy az értékrend és az érdek keveredik, ami- már itt a szenvedés és a kemény képzelet kiolvasható részletessége embertelenségével.

A csak- duma, ahogy a gondolkodás hangulatát nagyobb feszültségű áramkörbe kapcsolva egy-egy magasabb-rendű sejtelmeket is felszabadít, már és mégis elaltatja az EU képviselőit, mint most Orbán, „Barossóval folytatott találkozója során, hogy ha "nem lenne az EU-támogatási rendszer, akkor a magyar gazdaság felborulna". Tény, hogy a magyarországi beruházások döntő többsége uniós forrásból készül, és az európai közösség támogatása nélkül a hazai gazdaság rövid időn belül csődöt jelenthetne. Éppen ezért fontos, hogy Magyarország megfelelő mértékben és módon részesüljön a következő időszak uniós kereteiből.”

Mi is volna ez a (nem is tudom minősíteni) beszéd, mea culpa, vagy beismerés? Beismerése a nem-tudásnak, a semmittevés pusztulás tudatával- vagy a lét filozofikus tűnődése egy „érthető” megnyilvánulásban?

A kurva életbe! És nálunk így megy minden? Így az oktatásban (ahol- ahogy az 5.-es történelemkönyvben a mamut "alkatrészeit" taglalja, mint valami kínai összeszerelde! - a diplomák semmivé tételével... fizetni fog majd ezért is, ki-ki a maga posztján - a visszamutogatás ideje már rég lejárt, ugye Rétvári? Milyen társadalmi forma az, hol felteszik a kérdést a szülőnek, kéri-e gyermekének a pszichológiai vizsgálatot? Igen vagy nem? - de kötelező az igen válasz!!!), az egészségügyben (ahol, mit adnak enni és a gyógy-"szerelés" /ha már az alkatrészekről beszélünk/! - na- hozz magaddal, akkor gyógyúlhatsz is, ilyetén a gyógyszerellátás- arról nem is beszélve, hogy vizsgálat nélkül is hazaküldhetnek), ala-globál a gazdaságban (munkakeresés és 'vállalás, rabszolga-módszerei és következményei)! Szégyen... és ezek "csak" mind egy "légypiszokként" vannak a nagy egészben... hogy teljes lehessen a kép, akkor az a kormány elzavatása is szóba jöhetne ekképp...

Orbán helyébe lemondanék inkább, minthogy ily büszkén vállalnám a nem-tudást! Az is igaz persze, hogy nincs helyette más – a szocialisták már nem számítanak ellenfélnek... hol birkák, hol szamarak, hol meg nyájterelők csak... eszmélés sincs.

A jelen csodálatát is kiváltja a „sokk”? - a gyakorlati hülyeségek sorával, a közönséges napi események alkotta megtébolyult világunkban?

Bénaságunk hozta a lemerevedést. Hazudnék, ha minden csak rossz volna (a gazdagnak kedvezményez)... van jó is (bár „falánk” erkölcsi rendjével), de kioldja érzetét a nyomorúság és a betegségek orvtámadása, a borongó hangulat, a szokványosnak mondható szemléleti ok, ahogy a nyomor csendjének egykedvűségével- bánatos vággyal a tűnődő szíveken hagy nyomot „s elkeveri milliókéval” itt.

Keret van... de más értelemben és különben is: „Lehet azonban bármekkora a keret, ha a kormány hibájából annak csak egy részét használjuk fel, vagy bizonyos lehetőségekkel egyáltalán nem élünk. Van olyan európai támogatási csomag például, amely a munkanélküliség felszámolását segítené, Magyarország azonban 2010 óta egyetlen euró centet sem hívott még le belőle.

Orbán Viktor 5 évvel ezelőtt, még ellenzéki pártvezetőként úgy fogalmazott: "(...) hazánk csatlakozása óta a magyar polgárt sok szempontból az Európai Unió óvja - nem egy esetben saját kormányának politikájával szemben." Nagy kár, hogy igaza van.” (Ujhelyi)

Mire is oly büszke Orbán? - „hogy olyan légy, mint a többi nyomorult, kikbe e nagy kor beleszorult.” (?) Egy nemzet nemzeti hitvallása? Egy „nagy-lélek” belső rendje?

„Itt minden csupa rom”!

 

 

 

Megsápadt képzelettel építkezik a jelen,

félelemszavaival átzúg rajtam minden.

Így a tegnap, a ma, a holnap

hitem tüzébe nem olvad.

Csak a vágy festi színeit rá,

eggyé gyúrni az árnyakat,

mi határtalan sápadtan telten,

még tapogat a véletleneken-- (szőke)

 

 

2014. 09. 13.

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 256
Tegnapi: 330
Heti: 1 059
Havi: 4 204
Össz.: 373 315

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: "Meredek út..."
Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni - © 2008 - 2018 - jellem-ismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »