Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

„summa summarum…”

 

„A stressz főképpen abból ered, ahogyan az ember felfogja az eseményeket” (J. Frank). Most igencsak stresszelünk. Para van… az EU ejnye-bejnye viszonyban emelgeti mutatóujját… és ennyi.

Ideálisnak mondott társadalmunk, mint látszik egyáltalán nem az – vagyoni különbségek okán sem, mert antagonisztikus viszonyaiban „minél jobban uralkodik az erény, annál kevesebb szükség van tehetségekre” (Rousseau) - nálunk amúgyis csak két tehetség létezik: Orbán és Áder! Helyettünk gondolkodnak.

Mit akarunk - diplomát? Minek, ha diplomával pohármosogató lehetsz (ez is kérdéses már) egy „romkocsmában”! Igen itthon… nem külföldről beszélek! Kérdéses a munka így is, mert ha nő az illető álláskereső, akkor az összképnek minimum „ágybetétinek” kell lenni… minimumbér - közmunkai státus és adok-kapok „természeti-juttatás”! Ezt vállalhatja, aki nő! Férfiak? Hát! „A férfiaknak meg kell adni a küzdés és a nagy áron elérés illúzióját” (Kaffka).

Nézzük az EU reakcióját a diktatúrára, mert ugye nálunk a haza mindenekelőtt… már ama földönkívüli is (ET) megmondta: „haza, haza…” Nincs fórum, ahol e 2/3-t meglehetne vétózni? Nem létezik!

Már a szavakat is nehezen találom olyan zaklatott vagyok és feldúlt… Áder nyilatkozata nálam végleg betett!

„A vallásban, az ezotériában nincs demokrácia, mint ahogy nincs a tudományban vagy a művészetben sem. A demokrácia politikai fogalom” (Popper). Tehát nincs demokrácia, csak ráfogva egy-egy helyzetre – de összességben fentről irányított egy-két személy, esetleg testület által! Nincs demokráciánk, nincs szabadságunk sem, a vélemény kinyilvánítása is csak részleges… kétség ne legyen: elintéznek! A törvényhozó-testület (a 2/3) parancsol a bíróságnak – csak látszat az elválasztása… a végrehajtó hatalom sem másként – egy kézbe futnak a szálak és egy-testületi az akarat! Élet és vagyonok felett uralkodnak, zsarnoki törvények zsarnoki módon végrehajtva! Ez van ma Magyarországon! Hajrá Orbán! – de a történelem már mutatott példákat, csak idő kérdése, hogy a nép mikor ébred tudatára!

A kormány tudás híján ennyire volt képes… gazdasága megállt (stagnál), csak annyira bírja magát, hogy az éppen regnáló kormányt „fenntartsa” – a nép léthelyzete már nem lényeges kategória… az ellenzék vitájából sem az ész tűnik ki – inkább tőlük el… idegenedik, nem véletlenül alakul a képzet, hogy a járdán sétálva rámutatással is akár különb embereket találhatnék, akik az ország dolgát jobban megoldanák! Tehát a kormány ostoba – a diploma nem minden, ha nincs készség a változtatásra pozitív irányban, az ellenzék meg a „fos” állapotában semmittevéssel tölti idejét a parlamentben, merthogy tudniuk kellene, a Fidesz 2/3-os diktatúrájával szemben semmit nem tehetnek és soha nem is tehetnek (a jó melegben jó-pénzért jól elvannak)!

Rendkívüli parlamenti ülést tartanak - kirakatnak… érdemi felszólalás nincs, egymásra mutogatás meg igen, ahogy az mindig is dukált. Vitatkoznak közpénzen, sározzák egymást rendesen, ebből sem változás, sem ébredés nem lesz – lesír róluk az unalom (a tavaszi fáradság),  magányos messzeségbe révedő szem semmit nem lát, pláne át nem lát!

A rezsicsökkentés jó, de önmagának való, mert sokszorosan megfizettük máris az árát, mondjuk akár bolti-árakban kifejezve többszörösét is… kinek jó? Fényezésre a kormánynak…

A fogyasztás persze csak így nőhet, hogy kényszer viszi el a boltba elkölteni azt, amit a rezsicsökkentés megtakarításnak adhatott volna – tehát nemhogy megtakarítottunk volna, de túl is fizetjük más úton… mi ez, ha nem becsapása az embereknek?

A magaslatok felé törő küzdelem egymaga elég ahhoz, hogy megtöltse az emberi szívet? De morális szempontból, hol itt a magaslat? Mondvacsinált minden… egy csoportérdek létezik csak, az a Fidesz!

Megvédenek mindent, miközben a nép háta mögé bújnak… az EU-nak már így adják el magukat, hogy ebben az Orbáni „demokráciában” (ami diktatúra) a nép dönt – egy lószart! Közünk sohasem volt ehhez a politikához (takarózni persze lehet így is velünk) – már az elején kizárta a népet a Fidesz a döntés jogából – ugyanis nincs képviselet, ami van működésképtelen, éppen a 2/3 jóvoltából lett ilyen a gyakorlat! Tehát a kormány továbbra is illegitim, diktatúrát épített ki – mégis a népre hivatkozva teszi, mit csak akar.

Sajnálom, ha ennyire hülyének nézünk ki, de „jön még kutyára dér”! Szeretetet lehet adni és lehet kapni. Csak egyet nem lehet: szeretetet zsarolni, mint ahogy a tiszteletet sem kikövetelni kell, hanem kiérdemelni – de a Fidesznél ez is kifordított…

Mit hihetnék el ezek után? Leginkább semmit. A szabadságot sem hiszem (pedig mondják elégszer), hogy hihetném az egyetemes ember derűs jövőjét? Békét szeretnék, de örökké háborúznak felettem… Orbán próbálgatja magát, próbára teszi a türelmet – Európa torkának ugrik az idilli-világának felidézéséhez, győzködi az embereket, hogy a kevés miért több, hogy a csúnya miért szép – közben a nép, az emberek folyamatos panaszban vannak elkeseredettségükben, a vagyoni és létbizonytalanságuk miatt.

Pásztori dialógus a birkákkal, mit Orbán folytat… hol a jog és jogtalanság keveredik, a politikai tartalom fojtogat a viharzó szél füttyével összehangolt a márciusi hangulat. Már 15-re alapozva… két fájdalmas panasz közötti ítélettel - a tartalmi vonása egyértelmű: hogy a többes szám harmadik személy - jelen esetben - nem takarni akarja a „bűnt”, hanem épp felfedni!

Önmarcangolással mit sem érek, egyre több sebet tépek fel. Vigaszom nincsen – aki (akik) lehetne (lehetnének) azok is szenvednek!

A kormányban hol a kötelesség… érzet sincs meg. Zsebük tele, jóllakott mind… a helyük is melegen tartva – kondicionált értelemben, csak önmaga irányában van tántoríthatatlan meggyőzésben. Kit érdekel a köznapi ember, a nyomor, a szegényes léthelyzetek adta kilátástalanság: félelem hálóiban vergődő egymásmellettiségében - hol a szegénység e létben békétlen „lopja” napjait.

Beszédekre felhasznált és véleménynyilvánításra kiforgatott tétel lett az ember! Szenvedésre ítélve nosztalgiáin szokja ezt a szörnyű világot, mit teremtett Orbán a 2/3-dal. Lehetőség ez is…

„Aki fél, legalább olyan veszedelmes, mint aki gyűlöl” (Márai)! Vajon felismerte-e a hatalom?

A Reuters Orbán eltávolítását mérlegeli! Ez ebben a formában nem megy: az EU sok mindent elnézve, fejét elfordítva és szemét lesütve segített Orbánnak az ámokfutásban… az IMF-t maguk rúgták ki. Kötvények segítséggel (azt is „drágán”)… szóval? Két lehetőség azért van: 1. külföldi nyomás! 2. a saját népe zavarja el a hatalomból (erre nem képes, mert gyáva!- vagy inkább az idő nem érett meg erre a helyzetre?) Döntse el ki- ki maga!

Különben: „Aki jelentéktelen emberek ellen harcol, az nem nyerhet semmit” (Michelangelo)! Áder külföld felé másként jelzett: „nem kellő pontossággal kaptak tájékoztatást” az alkotmány módosításáról… (igyekezett „pótolni ezt a hiátust”).

Csütörtökön, amikor a magyar néphez beszélt, már nem foglalkozott az alkotmánymódosítás tartalmával, csak azzal a „jogállammal”, amelyről a francia szélsőjobbtól eltekintve minden európai instancia, sőt az amerikai külügyminisztérium is úgy tartja, hogy a „lebontása” fenyeget.

 „A minden rendű és rangú magyar, európai és amerikai „tiltakozók” vagy nyílt bírálók Áder szerint bizonyára a „hangoskodóknak” ahhoz a táborához tartoznak, amely nem szeretne „a napi hangoskodáson túlmutató rendet, biztonságot, jogállamot, demokráciát” Magyarországon”.  

Ajaj! Isten veled - édes múlt! A remény veszett…

Nyugalmi pillanat vagy lehiggadása külföldi útja után? Ahogy lám! - beleszövődik eszménnyé alkatának sarkalatos ellentéte… Nyilatkozata:Tettem ezt annak érdekében, hogy elnöki eskümmel összhangban döntésemben egyetlen cél vezéreljen: az alkotmányos rend és a nemzet egységének képviselete.” - juj!

És táptalajt biztosított ezzel: a káosznak, a zűrzavarnak. Ami már törvénytelenség, hogy egyéni sorsunkra kihat, mellyel rendkívüli döntésre kényszerít mindannyiunkat… és ehhez passzolna a Kölcsey idézet, annak hitvallása, mellyel magának ad erős támaszt, amely így szól: „a haza minden előtt”? Most megint jajgathatok… mert nem értem beszédét! Ja! – hogy ez is valami kettős izé? Aha – így közelebb visz a dolgok értéséhez, némi öncsalással segít is belenyugodni a változatlanba – „eszmévé finomult”, kár hogy absztrakt… ám- e nélkül is érthető a lényeg: „…az Alaptörvény negyedik módosítását aláírom és kihirdetem.”!

Marad tehát a félelem a hétköznapi élettől, mert nincs bennem a törtetés és a tülekedni vágyás – bár érthető volna, hiszen az igény bennem is és mindenkiben még, hogy magasabbra jusson annál az életszintnél, amit a hatalmosok teremtettek most nekünk…

A hajléktalant nem várja senki, pihenésre sincs reménye, a jövő ígérete is hazudik – csak a végtelenbe vezető út áll előtte (köd, ború, alkony) – és mert tehetetlen – hát még egyet rúgnak beléje! – így marad mögötte minden mi szép volt!

Áder teszi is „dolgát”, amúgy többedmagával… Ó! hatalmas-ok!: „Ezt teszem nemzetünk mindazon tagjaival együtt, akik a napi hangoskodáson túlmutató rendet, biztonságot, jogállamot, demokráciát szeretnének országunkban.”

„Mit sem ér az a szabadság, amely nem vonatkozik egyben a tévedésre is” (Mahatma Gandhi)!

 

(részlet)
Belső problémámmal már formát bont az ok
Mint alkotás, kit megmunkált a szobrász… rohanok
A vakvilágnak valószínűtlen - talán szerencséltet    
Némi viszonzással a sors
Ott, hol a sors ily’ furcsának megalkotott…(szőke)

 

2013.03.14.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 71
Tegnapi: 226
Heti: 71
Havi: 3 216
Össz.: 372 327

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: "summa summarum..."
Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni - © 2008 - 2018 - jellem-ismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »