Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

Szocialista értékek...

„Tóbiás Józsefet választotta elnökének az MSZP. Szili Katalin, az MSZP egykori elnökhelyettese, Tóbiás régi mentora aggódik egykori politikustársáért, nehogy rámenjen a pályája erre a kalandra.” (már ő is kalandnak nevezi a „vállalkozását"!) „Szerinte az a fő kérdés, hogy egy letűnt korszak utolsó embere, vagy egy új időszak első embere lesz-e Tóbiás. A pakliban ugyanis az is benne van, hogy az SZDSZ mintájára kimúlik a párt „Tóbiék” kezei között...”

Ma már minden összemosott (lehet nem is volt olyan a gyakorlatban, mint szocialista érték), nehéz is hinni a kapitalizmus valóságából, hogy olyan- mint az érték, mint emberség, mint empátia megjelenik a szocialistáknál ma - és hogy mindezek egy olyan erkölcsi rendszerben, ahol is egy politikai, társadalmi szemléletmódban jelenne meg, egyfajta gondolkodásban, amelyben az egyén állhat a középpontban, a saját magárahagyottságával és szabadságával. Ezt már maguk sem hiszik el... hiszen a gyakorlatuk inkább kapitalista és a magántulajdon magánérdekei felé hajaz. Akkor minek a kábítás a gyökereikkel? Pénz beszél, a karaván halad- itt is, náluk is. Kollektivizmus? Jaj!
- amely az egyedi- személyes szempontok rovására az emberi élet közösségi-társadalmi összetevőjét hangsúlyozza? 

Ám ugyanakkor kollektivizmusnak nevezzük azt a politikai-uralmi gyakorlatot is, amely úgy hat az egyéni szempontok érvényesülése ellenében, hogy egyúttal kikezdi a ténylegesen működő közösségi formákat is: egy elképzelt, akár rémálomszerű "közösség" jegyében pusztulásveszélybe sodorja a közösségi értékeket hordozó valóságos kapcsolatokat. Akkor most mi is van? Horizontális vagy vertikális-e a kapcsolat?

Az értékrend (ami nem „táncrend”, mert szalonkodni nagyon tudnak... lásd: az elmúlt négy évet a parlamentben) szerint fontos egymás meghallgatása, a bocsánatkérés, amely független attól, hogy az adott szituációban épp ki volt a hibás, jelzi a bocsánatkérő fél elkötelezettségét a kapcsolat fenntartása iránt. Szélsőséges típusainál előfordulhatnak az idegen közösségekkel való ellenséges magatartásformák (pl. etnikai szeparatizmus)...
Tehát nézzük részletezve: a horizontális kollektivizmusban az egyének mellérendeltsége és ezen keresztül egymásrautaltsága a legfontosabb, a társadalmat felépítő elemek kölcsönös függőségén és a kollektíva egységén van a hangsúly.
A vertikális kollektivizmusnál a csoport szolgálata az elsődleges szempont, és mindent a társadalmi érdekek határoznak meg, így az egyéni érdekek még inkább háttérbe szorulnak.
Akkor most, melyik ismerszik fel? Döntsd el magad.... (jobb-esetben is összemosott hellyel-közzel).
Továbbá, magában foglal egy gazdasági programot – a termelési eszközök fölötti társadalmi ellenőrzés valamilyen formáját –, szociális követeléseket – társadalmi egyenlőséget, az anyagi javak igazságos elosztását – és politikai célokat – a demokrácia megvalósítását, kiszélesítését akár hagyományos parlamenti, vagy közvetlen formájában.
Így a legáltalánosabb értelemben szocialistának nevezhetünk minden olyan törekvést, amely a társadalmi berendezkedést a szociális igazságosság szemszögéből kísérli meg átalakítani, függetlenül attól, hogy eszmeileg a marxizmus, az anarchizmus, a szociáldemokrácia vagy a keresztényszocializmus áramlatát követi.

 … szerintetek tudják egyáltalán a „szocialisták”, hogy mi az igazság, ha a folytatás is összemosott? - hiszen már az sem világos kik ők, ezért is, szinte már évenkénti a megújulás, az arculatfestés... stb.
Saját magukat sem ismerik fől és képtelenek is a társadalom egészébe helyezni „értékeiket”, valahogy minden hazug!
Kalandorok kíméljenek!

“Ám gyűlölj...” szennyes lettem...
...de mindinkább magam idebenn.
Önfeledten rohannék fénynek, sötétnek lombjain leltnek.
S lám, hogy földhöz ragadt a képzelet...
Új lendületet vett itt a csend,
elhallgatva telt-
az elviselt rákorhadt jelenben nézi a messzeségeket:
sűrűsödő szürkesége lett süket--


2014. 07. 26.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 147
Tegnapi: 330
Heti: 950
Havi: 4 095
Össz.: 373 206

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Szocialista értékek...
Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni - © 2008 - 2018 - jellem-ismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »