Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

 

 

A gyurcsányi „felelősségvállalás”...

 

Valahol a népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez.” (Göncz Á.)

 

Gyurcsány:

Én azt az utat keresem, amelyen a szociális és a gazdasági felelősségvállalás szinkronba hozható. Jó ideje mondjuk, hogy Magyarországon ki kell erőszakolni a bérek emelését. Lassan, óvatosan, de érzékelhetően, évente tolni kell felfelé a minimálbért.”

Ja... ez is valami – és még mindig naiv hozzáállással itt. Merthogy a tények és az eltorzult történelmi perspektívák válságot mutatnak... és a válság épp abban jut kifejezésre, hogy a valaminek is számító erő (az is- aki most akarja azt felmutatni) teljességgel képtelen olyan pozitív eszményeket nyújtani, amelyek magukkal tudnák ragadni a tömegeket. Oldalak vannak és azok- most a társadalmi haladás kerékkötői. Az orbáni erő is más és más egy demokratikus részről felvetett erő. Orbán hazugságaival épített egy diktatúrát- lett is egy rendőrállam belőle, Gyurcsány barátunk a banki-erőt szabadította ránk- ez irányban megvalósuló politikájával. Jót akart, tudjuk, de az emberek nem voltak (nem voltunk felkészülve) arra, hogy a lehetőségeket miként használjuk fel – a szép szavak semmit sem érnek, ha nincs útmutatás, nincs irány és mindig a jobbítás felé. Ilyetén ez a szerep is megbukott.

Orbán cinikus és arrogáns hozzáállása a dolgokhoz, a hamisítás, az intézményes korrupció- a szabadságjogok megnyirbálása, a gazdaság tönkretétele, a statisztika átírása (ezzel átértelmezve a gondolkodás) az ő rendszerében... a hazugság mint politikum és minden érdek és haszon a saját érdekéhez idomítva lett... ekként a rendszer sajátossága itt. Nincs demokrácia és bizony az egészet az alapoktól kell átalakítani!

Azt már látjuk, hogy Orbánnál a hit egy takaró- keresztényi érzület csírája sincs benne nem is lelhető fel (talán érintőlegesen csak- csak), hacsak azzal nem- hogy befogadta az ál-keresztény KDNP-t maga mellé, mintegy igazolásul, hogy a keresztényi kultúra felszentelt lovagjaként írja át a fogalmak természetének problémáját is. Félistennek képzeli magát, holott csak egy öntelt önimádó, aki bolond!

Kuszaságai is csak azért érezhetők, mert elszakadt a valóságtól- logika nincs (azzal hadilábon áll) épp ezért, épp ő az, ki- kiépített egy párhuzamos világot így – ugyanis hirdeti az abszolút szellem meglétét, de a „tudomány nyelvét” sem feledi, a baj, hogy összekeveri a valóságot... az objektív valóságot, ha nem is tagadja, de a spekulatív elméleti elkülönítése folytán, azt már a kizárólagos ideálisként- metafizikai aspektusában láttatja! Gazdasági vonalon egy iparosítást indított el, ezzel egy összeszerelő üzemmé változtatta az ország egy részét, a közmunka meg a munka legalacsonyabb színvonala bár átmenetileg van hirdetve- ez addig marad így, amíg Orbán van! Lám az önmagával elégedett tudat, aki olyannyira orbáni, miként „a süketek és az alja népség” érezheti jól magát társadalmában, hiszen a közmunkával „ügyük” el van rendezve! Koncepciói (ha van olyanja) – az egyenlőtlenségre építi ismeretelméleti gyökereit... mennél butább lesz a társadalom, annál jobb neki. Töredékei, morzsái (rezsicsökkentés, banki megsegítés) már sajátosságaiból nőtte ki magát- felnagyítva értékét (a semmit) és jelentőségét, melynek módszertani alapja épp a szubjektivizmus!

Gyurcsány elejti a szavakat, „hogyanja” a levegőbe marad... miként is: „a szociális és a gazdasági felelősségvállalás szinkronba hozható.” Valamint: „Polgári balközép párt vagyunk, ilyen politikát képviselünk. Nem lehet fideszes mentalitással nem fideszes világot építeni.”

Ha abból indulok ki, hogy a politika az állam ügyeiben való részvétel lenne, akkor értem, ám a formát és feladatokat Orbán szabja és adja... érdek a hatalom felé érvényesül, ilyetén probléma- ekként Gyurcsány a politikai viszonyban kis ebihal- a harc és erő orbáni formula! A cselekvés általánosított volta az, ami gúzsba köti a demokratákat most- véletlenszerűen (ahogy Orbán teszi) láttatja- immáron szélsőséges megnyilvánulásait, ahol ráhatásnak a megfélemlítést, meg az erőszakot is beveti (lásd: a civilek ellen). Tények makacsok, feloldása (sajnos) nem Gyurcsány kezében van- 500-600 ezer ember kevés ehhez... s politikai aspektusaiban ennek a harmada sem érti, érzi át a változtatás súlyát még. Elemzéshez idő kell (ami már nincs- vagy cselekszünk, vagy elveszünk), a politikai döntésekhez meg óriási erő kellene!. Tehát a „megtisztulás” egyre inkább elvékonyodott talaján áll, ekként az orbáni igazgatásban el is veszik.

Gyurcsány maradt egy naiv, de jóindulatú ember- radikálisabb a többitől, de ez még kevés, mert radikalizmusa kimerül szavakban! Az igazság és a gyakorlati hasznosság függvénye, a következmények miatt is, csak ideákat (fogalmakat) fogalmaz meg és a cselekvést mint eszközt a valóság-magyarázatával másféle idealista vázolmányként jeleníti meg mint benne a a logikát is, de ez semmire nem elég! Tudjuk mi lenne jobb- de hogy mi jó azt nem? A dolog, dolgok lényegénél fogva mindig más és másabb a kölcsönhatásban, miként sohasem igazolhat vagy cáfolhat meg semmilyen emberi képzetet! Az anyagi-társadalmi viszonyok mindent behatárolnak... szavak ezek is és igazságok is, miként ha rész is- a tudomány egész történetére van alapozva, a felfogás valamiről valaminek a megkonstruálása és összefüggésein nagyot „zakózhat” a demokrata, mert a viszonyok lehetőségét ez-időből kihagyja... lehetőség hogyha Orbán lemond, lehetőség még a külső segítség a megbuktatásához, de Orbán annál furmányosabb és ravasz is, hogy hagyja... méreget, ízlelgeti lehetőségeit és – ha kell – kilép az EU-ból is!

Ami az ország és a nép végét jelentené! Őt nem érdekli... Gyurcsányt viszont igen, hát- akkor kellene a dolgok „hogyanja” is! Hogy végre mindenki felismerje az igazságot és a lehetőséget, abban- ami lesz azután, hogy Orbán már nem!

Tehát kié a hatalom? - mit vall erről Gyurcsány? A demokrata és a demokrácia milyen viszonyban áll? Réteg, csoport vagy a nép egésze gyakorolhatja-e? Ekként milyen viszonya lesz a hatalomnak a néphez, ha demokrataként nézzük a világot és polgárként vagyunk jelen? És miként birkózunk meg az erkölcsi problémákkal, mert az agymosásból már elég? Hogy és kikből lesz a többség, ha más pártok másként „színesednek” tovább? Orbán gondolkodása ettől egyszerűbb- behozta a fideszi- egypárt-rendszert, minden más csak kirakat neki, úgy is kezeli őket mint szükséges rosszakat!

Az értelmezés nem jó- talán nem is lehet értelmezni, hogy a polgári és a demokratikus egység, miként lépi túl az értelmezés kereteit? – talán sohasem. Bla-bla-bla minden oldalról van, de a gyakorlat mindig másként sült el a történelem folyamán! Ha a rendet nem alapjaiban változtatjuk meg, akkor szart sem ér az elmélet, a „demokrácia” a szociális és kulturális intézkedéseit, azok pozitív irányát (egyébként)- csak szavakban hozta, miként- hogy a demokrácia nem is létezik- diktatúrát csak megdönteni lehet!

Ehhez viszont Gyurcsány nem elég... az MSZP (ha Gyurcsány egy balközép politikát folytat, akkor mi az MSZP?) beállt a sorba Orbánéknál, így nincs- és nem is lehet egységes a fellépés. Ja, hogy réteg-politikaként demokratizálódik egy párt, az más- akként ellehet lavírozni egy ideig, de amíg fent- lent- és közép és vég meg szél- van, addig az egység csak álom maradhat – és az is marad!

...és a jog- immár adottságaiból köszön ránk, akként- hogy törvényszerűségei mellett idealista, materialista, senzualista vagy empirista álláspontra helyezkedünk-e, a spekuláció ide nem elég és nem is lehet egy meleg szobában kiötölni mikéntjét, hanem meg kell ismerni a való életet, melyben a jog megjelenik. És értékekről is akkor beszélhetünk- legyen demokratikus vagy polgári- avagy egyként a kettő, ha az ember belép a természet színpadára, és akként- hogy a társadalmi jelenség és a jelenségek történéseire láttat realitással, minek fontos a szellemi tartalma is

...illúziókkal sem fog a politikai és jog-tudat elhalni, és aki vezetni akar az vázolja fel (érthetően) célkitűző-cselekvő értelmezését, annak tartalmának kibontásával. A „neszesemmi” senkit nem lelkesít, abból Orbán, akár valamelyikVilág-díjat is megkaphatná... de a kérdésre, hogy az erőviszonyok a nép javára hogyan változnak meg – arra bizony máig- nincs válasz!

 

ha már

 

...mit sejthetek? Vagy sejtéseimben

minek nevezzem

hogy nem lát a szem

és a kicsiny-javakban inkább mint erőben-

némán

mormogom az imát

...megtudni keresem

ki gonosz -

és a karmámból

kiváltott szégyenből mi vár most

rám

ha már

testtel és lélekkel is megáldott a sors? -- (szőke)

 

2015. 11. 04.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 58
Tegnapi: 226
Heti: 58
Havi: 3 203
Össz.: 372 314

Látogatottság növelés
Oldal: A gyurcsányi "felelősségvállalás"...
Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni - © 2008 - 2018 - jellem-ismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »