Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

 

 

Orbán morális maximái... (?)

 

lehetetlen állandóan az egész népet bolondnak tartani” (A. Lincoln)

 

Öt évvel ezelőtt azt gondoltam, hogy Magyarország egy teljesen problémamentes ország. Azóta azonban visszafejlődött. Nemcsak azért vagyunk csalódottak, mert a demokratikus intézményrendszer gyengén teljesít, hanem Orbán Viktor beszéde miatt is, amit a múlt évben mondott Romániában. Akkor lényegében azt mondta, hogy nem akarnak liberális demokrácia lenni, és ez tényleg eléggé sokkoló volt, hiszen Magyarország már belépett az EU-ba, és elfogadta az alapvető normákat” – fogalmazott az amerikai politológus, közgazdász.

A migránskrízis kezelése is példa arra, hogy Magyarország és néhány más kelet-európai ország letért az uniós útról – jelentette ki Francis Fukuyama a budapesti Közép-Európai Egyetem konferenciáján.

az Egyesült Államoknak még mindig aggályai vannak a demokrácia magyarországi visszafejlődésével kapcsolatban”. Megnevezve a választási és az egyházi törvényt, a sajtószabadságot, a civilek kormányzati zaklatását...

 

Orbánt nehéz érteni- megérteni meg nem is lehet. Szerintem káosz uralkodik benne (a fejében) keveri a fogalmakat (annak tartalmát legalábbis), miként egy nemzetállamot építene- össztársadalmi szélesedéssel, előfeltételként jelölve meg a modern irányzatok irányát - majd a következő elméleti részben (amit gyakorlatában csak összevisszasága) kimondja a konzervatív értéket (a klasszikust)... amit racionális szabályokkal irányítana, de irracionális felfogásban. Ezért keveredik, immár- a szocialista gondolatokkal is. Tehát káosza- üldözzük a liberalizmust! - (idő és hely hiányában az előjelekkel most nem foglalkoznék, akkor- abból könyv lenne és nem egy rövid értekezés) – Folytatva:

És nincs értése az irányban, hogy a liberalizmus és a nacionalizmus evidensen a polgári társadalomnak megfelelő, racionális (értelem számára felfogható) szabályokkal irányított, és az erőszak kizárólagos monopóliumával rendelkező, a nemzeti társadalom egészét tagként magába-foglaló állam elméletei. Ám a konzervativizmus és a szocialista felfogás ennek az államnak a bírálatából, tagadásából indulnak ki. A konzervativizmus nem lehet egyszerre modern és klasszikus, mert tárgyai ettől sajátosabbak- ilyetén csak írott szavak maradnak. Orbán játszik a fogalmakkal (vagy nem is tudja tán, hogy mit jelentenek, de zavarodottsága egyre inkább napfényre kerül), miként a liberalizmus és a nacionalizmus eszményeit illúzióként leplezné le: ekként mutatja be a jogegyenlőség mögött rejlő valóságos egyenlőtlenségeket, és az egyéni szabadság formálissá válását a bürokratikus szervezetekkel szemben- de a szocialista felfogás is ekként... ezért a káosza. Előtörténet és a valódi történet között csak az értékrend tolódik, hol erre, hol arra... nincs közös nevező nála. Ezért is magyarázhat minden hülyeséget, az illiberalizmuson át az ildemokráciáig mindent... nincs ideológiája, eszméje, filozófiája, de jövőképe sem. A zavar fejében, viszont annál nagyobb! Nincs fontolva haladás!

Már új világ van s itt már egy új politikai tudományra van szükség... ehelyett sodródunk a „folyam” közepén- miközben szemünket makacsul a parton meredező romokra függesztjük... de az ár elragad bennünket és hátrálva taszít a mélység felé! Ébresztő Orbán! (ébresztő, mert még mindig vaktában lépsz!)

Kereszténység megvédése mint cél, szerepel Orbán elképzeléseiben- de hol az erkölcs? Hamissága csak! - gőg és indulat, ami határoz most, a valódi érdek nem ismerhető fel, de a társadalmi javakban való turkálkodása igen... zsarnokian és zabolátlanul. A bizalom elveszett, a dicsőség meg látszat!

A keresztény népek napjainkban rémisztő látványt nyújtanak (számomra legalábbis): az áramlat, amely magával ragadja őket, már nem eléggé erős ahhoz, hogy ne lehessen megállítani, de még nem elég gyors ahhoz, hogy lemondjanak az irányításról... kezükben tartják sorsukat, de nemsokára elvesztik uralmukat felette.

...és csak töprengve a dolgainkon- láthatom, hogy az egyenlőség - mely már stagnál- helyenként meg visszafordul – de mégis egyszerre jelenti a történelem múltját és jövőjét, ekként láttatva- ez az egyetlen felismerés is előre mozdíthatná- azonosíthatná a fejlődést és így lehetne, akár a Pápa akaratával egyezően is alkalmazkodni a gondviselés elrendelte társadalmi állapothoz!

A gyűlölet és a harc minden- és mindenki ellen sehová nem vezet... illetve egy önkényuralomhoz, aminek föltétlen ura Orbán, aki munkálkodik „boldogságunkért” ekként! S ha volna demokrácia, a demokratikus zsarnokság összes lehetséges változatai közül ez utóbbi volna a legrosszabb! Én már anarchiát látok bele!

 

Menekültekkel kapcsolatban és a vélemények között szemezgetve - melyekkel mélységesen egyet is értek – azt- itt most- ilyetén közreadom:

Orbán szövege csak arra való, hogy felfényezhesse saját javaslatát az úgynevezett világkvóta bevezetésére – ezért akar úgy tenni, mintha Európán kívül nem is volna migráció, illetve azt sehol sem kezelnék. Az ország képét ma döntően azok a rémisztő felvételek határozzák meg, amelyek az elmúlt két és fél hónapban árasztották el a világ tévécsatornáit a Keleti pályaudvarról, Röszkéről, a tüntető, majd az M1-en a szabadság felé menetelő tömegekről, és alattuk a szalagcímekkel arról, hogy Orbán nem akar muszlimokat, kerítést viszont igen. Mindez hihetetlenül sötét képet rajzol rólunk.

Mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy a magyar miniszterelnök, majd a Szijjártó Péter külügyminiszter által előadott megoldási „kezdeményezéseket” csupán a már jó-ideje terítéken lévő német, francia vagy épp angol tervezetekből ollózták össze, azokban semmi új és eredeti sincsen, s legfeljebb azt a látszatot próbálják kelteni, mintha az orbáni elképzelések végtére is egybevágnának a nemzetközi törekvésekkel.

...a magyar kormány már a menekültválság eszkalációja előtt tudatos és visszataszító uszító gyűlöletkampányt kezdett a „migránsok” ellen. Ennek egy részét nyolcmillió kérdőív kiküldése alkotta, minden magyar állampolgár kapott: ezeken tudatosan manipulált kérdések szerepeltek arról, hogy mi a magyarok véleménye a ’”migránsokról”, és a válaszokat gyakorlatilag megelőlegezték. A kérdőíveket a lakosság mintegy 15 százaléka küldte vissza (a legtöbben tudatosan nem vettek részt ebben a mentálisan szennyező kampányban, hanem összegyűjtötték a kitöltetlen kérdőíveket, csomagokba rendezték, és úgy küldték vissza a kormánynak).

Amikor Magyarország schengeni állam lett, jelentős pénzeket kapott a határok hatékony kezelésének kialakítására. Nem tudni, hogy ezekből a pénzekből mit és hogyan finanszíroztak. Orbán a menekültek inhumánus kezelésével is hű maradt a saját „migrációs politikájához”. Ha a menekülteknek egyáltalán gondoskodásban volt részük, akkor ezt magánszervezetek biztosították, valamint a magyar polgárok spontán segítőkészsége. Hivatalos szerveket nem lehetett látni, de ha mégis, akkor a magánsegítség ellenőrzőiként és akadályozóiként. Ugyancsak távollétükkel tüntettek a jelentős mértékben támogatott egyházak.

Orbán szögesdrót kerítést építtetett és kihirdette a rendkívüli állapotot több megyében, ahol jelentősebb menekültáramlatok vonultak végig. Ezek az intézkedések egyértelmű ellentmondásban állnak az alapvető európai értékekkel, amelyeket ő saját állítása szerint védeni akar.

...mélyebb kétkedéssel kell szemlélnünk azt, hogy mennyire EU-konform a magyar kormány magatartása. Nem lehet Európa megmentője az, aki éveken át figyelmen kívül hagyta, vagy tudatosan aláásta az alapvető európai értékeket (a magyar alkotmánytól kezdve a médián át egy „illiberális demokrácia” kialakításáig). Ellenkezőleg: ha Európa fenn akar maradni, tovább akar fejlődni, mélyülni, és továbbra is meg akar küzdeni a kihívásokkal, akkor Európának kell megmentenie önmagát Orbántól és az ő egyértelműen keresztényietlen és embertelen gyűlölet- és uszításkampányától.

A mi tragédiánk éppen az, hogy minél nagyobb sikere van Orbánnak, annál veszélyesebbnek tartanak minket Európára nézve. A tőke pedig már eddig sem jött. Azt sem tartom véletlennek, hogy a hitelminősítők nem emelik az ország besorolását, bár megtehetnék. Ám politikai kockázatot látnak a kormány politikájában. Mi pedig a mindennapi életünkben szembesülünk majd azzal, hogy magyarnak lenni sem Európában, sem Amerikában nem lesz jó dolog.

 

„...hogy apja ölbe vette őt,

s sárga haját simogatva

kérte csendes, átvirrasztott hajnalon,

mondd utánam, édesem,

lassan, halkan azt a szót, hogy „irgalom”!”

 

ragyogva?

 

...ki- most derül

vesztébe téved...

a hatalom újabb s újabb

hóhéri”-munkával lep meg!

A nehéz ködök mögül

a parancs

- hogy híred rontsam ügyetlenül?

Ádáz sereg – eddig- mely

csatákkal lett edzett

hogy ily bőszen diadalmas?

Mogorva hatalmad

ragyoghat-e fehéren?

Hogy bírják a terhet

- virtusra az öldöklő viadalt -

hol az esős-szelekkel az ég

feketedik rájuk s a durva küzdelem?

...a kedv máris sarokba bújt

ébreszt a sors! - mert megunt -

mert beálltak

és még- mélyre is hajoltak (!)

élvezni így- a gyanús-holnap ígéretét? – (szőke)

 

2015. 10. 10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 120
Tegnapi: 74
Heti: 120
Havi: 4 420
Össz.: 373 531

Látogatottság növelés
Oldal: Orbán morális maximái... (?)
Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni - © 2008 - 2018 - jellem-ismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »