Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

Itt a vége fuss el véle…

 

Végeláthatatlanul belebonyolódtunk ebbe a kapitalista életbe. Nemhogy a jóléti államot nem élvezhetjük, de már magát az életet sem! Adós fizess és bármi áron – „elsétálni” nem lehet, még akkor sem- ha semmid nincsen, szociális kegyelemkenyéren szenveded az életet. És – ha eltartott is van… hát?! Nem tudom mi-végre és hogyan a továbbiakban. Családok mennek tönkre… családokat szakítanak széjjel… lakkhatás sincs megoldva – marad az egyetlen út a hajléktalan élet! 1990-ben, ha ezt tudom és tudtuk volna, nem hiszem, hogy bárki szavazott volna erre a mocsaras- posványos ostoba és életellenes, velejéig romlott társadalmi formációra, amit a hazugság a csalás, a korrupció, az oligarchák stb. tartanak össze! Vége! Vége annak, aki belekerült az adóság-spirálba, lehúzza azt az élet mocsarába, ott fuldokolhat, míg dobog a szíve. Élet ez? Nagyjaink semmit nem tesznek ellenére? Nincs, igazi képviselet, a kormány a középosztálytól felfelé menti ki az embereket, aki szegény, mindegy is, hogy együgyűségéből, vagy munka hiányából, vagy eladósodottsága okán, ok millió-ezer módjával - annak egyszer és mindenkorra vége!

Magyarországon az adósok börtöne jelen pillanatban még nincs rácsokkal körbevéve, pedig ennek az intézménynek vannak hagyományai – (főleg az angolszász országokban, de Magyarországon is még a múlt század elején működött adósok börtöne). Nálunk az adósok börtöne a végrehajtási eljárás után kezdődik. Ha már a végrehajtó elvitt mindent, házat, lakást, tűzifát, takarmányt, meg még nehéz lenne felsorolni, hogy miket, az adós kiszolgáltatottsága még mindig nem ért véget. A mostani végrehajtási szabályok miatt az esetek 80%-ában akár jelentős mértékű tartozás is megmaradhat. Ezután az adós egy külön kasztba kerül, hasonlóan (mint az Indiában) – a honos érinthetetlenek vagy kitaszítottak kasztjába.

 

Vaskos-szavakkal fed és újaival int-, megint
A hatalom, ott tűnődök
Már hallgatag, ékein…
S félem, féltem jelenem, hol nem lelhetem
Jövőmnek útjait-(szőke)

 

Az adósok kívül helyezik magukat a társadalmon. A következők közül választhatnak: küszködnek tovább legális munkaviszonnyal és megpróbálnak visszailleszkedni a társadalomba adófizető állampolgárként. Természetesen megtehetik, de ebben az esetben nagymértékű jövedelem-elvonásra számíthatnak. Akár a jövedelmük felét is elviheti továbbra is a végrehajtó. Talán egyszer vége lesz a tartozásuknak. A jelentős mértékű késedelmi kamatok gondoskodnak arról, hogy a tartozás a lehető legtovább elhúzódjon. A másik lehetőség az önkéntes száműzetés, amikor még csak esélye sincs valakinek arra, hogy tartozását visszafizesse. Feketegazdaság, szürkegazdaság az egyetlen járható út. Adót nem fizet, nyugdíja nem lesz, saját ingó és ingatlan vagyona többet nem lesz, megmarad az örökös félelem a lebukástól. Tisztességes fizetésre nem számíthat. Az állandó nélkülözés élete végéig elkíséri családjával együtt.
A most hatályos törvényeink ebből a helyzetből semmilyen kiutat nem biztosítanak. Egyre több család fog belekerülni ebbe a helyzetbe, és az ő terhük egyben az ország terhe is. Az elmaradt adóbevételekben, a kifizetett segélyekben és támogatásokban, szociális juttatásokban jelentős kiadást fognak jelenteni az állam részére.

Ez a probléma eddig még nem került elemzés alá, csak tudomásul vettük, hogy van és ez egészen addig lesz, amíg kellően nagy számban nem leszek olyanok, amely már feltűnő lesz és a megoldások életbe léptetése szükségessé válik. Nem biztos, hogy meg kellene várni ezt az időszakot.

Az adósok nem mindig csak saját maguk tehetnek adósságuk kialakulásáról. Ehhez azok is jelentősen hozzájárultak, akik a hiteleket kihelyezték - leginkább a bankok.

 

Az életük végéig való tartozás egy kicsit soknak tűnik. A Végrehajtási Törvény szabályozásában mindenképpen ki kellene térni a jogalkotónak, hogy egy tartozás meddig, milyen időtartamig, mekkora összegig (természetesen arányosan) állhat fenn. Egyszer mindennek véget kell érnie és ez érvényes kell, hogy legyen az adósságra is. Megengedhetetlen, hogy az adósságot még a gyerekek is örökölhetik. Nyilván, ha börtönről beszélünk, az itt leírtak világosan rámutatnak arra, hogy ez a börtön valóságos és létezik. Behatárolja mozgásterünket rácsok nélkül is, és „saját bejáratú börtönőrünk" is van, csak úgy hívják, hogy önálló bírósági végrehajtó.
Az adósnak is biztosítani kell bizonyos jogokat, de a mostani végrehajtási törvény az adós részére egyetlen egy jogot sem nyújt. A közeljövő szociális problémájának megoldására az esetek nagy számára való tekintettel felhívjuk a döntéshozók figyelmét, hogy erre a területre is kiemelt figyelmet fordítsanak.

 

Igen! Itt a vége és futni sincs hová!

 

Dicsérd házát az országnak
Ő a szem, a fül és az ajak…
Törvényelnek, ahogy       
A kény és kedv
A rájuk megszabott -
A jó anyjukat ezeknek az angyaloknak!
Onts könnyet, lágy sóhajával a jámbor-szíveknek
És kérj bűnbocsánatot.
Gőggel a sok megátalkodott
Ott harsog, ahogy megszakad…
Tudom, rajtam rongy sem maradhat!—(szőke)
 

2013.04.24.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 47
Tegnapi: 226
Heti: 47
Havi: 3 192
Össz.: 372 303

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Itt a vége fuss el véle...
Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni - © 2008 - 2018 - jellem-ismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »