Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

Orbán sajátosságai…

 

Baj van és nem is kicsi… nézzük az alapokmányból a joghelyzetet. A társadalom életfeltételét nem biztosítja, nem is biztosíthatja, mert a hatalom éppen azzal igazolja a jog-romlottságát, hogy már negyedszer írja át és ez még változtatásoknak csak a kezdete - egy hatalmi-kisebbség érdekét szolgálja… igen a parlamenti 2/3 –os törvényhozás eredményeként, amellyel a társadalom egészének romlását idézte elő. Igazságosság itt csak egy szó, tartalma semmi, örökérvénye feloldva épp a hatalom által, igen éppen az alkotók szarnak a közepébe – a jámbor óhajtás megfelel-e céljának? – ha jogi mivoltához a helyeslést elkívánja… lám- az is a kisebbség, mert bizonyos rész bólogat- ezért már átvezet a hatalmi elméletek körébe.

Valóságos érvényesülés kicsi- önkényes konstrukcióin át- távol vezet a valóságtól… más hatalmaknál nem eredményesebben és nem is állandó jelleggel- szórványos szabályai az életviszonyok szűk körét ragadja szabályozása körébe – mindig érdekvezérelt, érvényességi igény fogalmán nyugvó elmélet borul! A baj éppen ezért az, hogy a jog magát a jogalkotót nem köti, az önkényes parancs kibocsátója önmagát nem akarja megkötni – már, csak azért sem merthogy bármikor megváltoztathatja… mindez még valami belemagyarázással elfogadható is lehetne, ha nem az alkotmánnyal tennék! Megkülönböztetni így- már az sem lehetséges a jogfogalom meghatározásánál - a végletek között ilyetén mozogva - mert ellentétes: hol puszta norma, hol meg erőszak tisztán!

E kettő közé vegyülnek sajátságos módon az érvényesülés momentumai… jog mindig volt és mindig lesz – hiszen a jog az ember- társas fejlődésében fellépő tapasztalati jelensége folytán, korok és nemzetek alatt változik. No- de az Orbáni sajátossága éppen az alkalmazkodásképtelenségében nem közös-jellemvonásokon alapszik, hiszen ellentmondanak ennek az uniós szabályok…(amit a gyakorlatban többnyire minden nehézség nélkül eldöntenek a kialakult jogfogalom segítségével). Éppen ezt a kialakult jogfogalmat kell tisztáznunk, vagyis nem új, hanem találó jogfogalmat kell megállapítanunk. Igaz, de alkotó elemeire bontani már nehéz (mert tisztán látni csak így lehetne), különösen az alkotmány esetében (!) – amúgyis a határvonalak a köztudatban homályosak így is. Azután meg a csapongás jellemzően: az értékek világából az okozatos lét világába kritikai szabályain sem alkalmas már az embereket egyesítő, társadalom-alakító szerepének kérdésében. Marad-e a hülyeség vagy a meggyőzés? – mi rosszabb a hazugságtól is! Térjünk vissza a „normális” kerékvágáshoz – ami most erőből működő és az engedelmességet biztosítja… ha ez marad, akkor nincs- nem is lehet megvalósulás, meggyőződés, erkölcsi érzület és lelkiismeret! Remélhetőleg az alkotmány megváltoztatásából nem lesz fizika kényszer – csak a hatalom belső kényszere marad (agybaj és nagy) – és már ez is eredmény!

Ha és amennyiben jogállam Magyarország - akkor az alkotmány szent és nem ponyvaregény, amit kedvre átírok, vagy épp átmagyarázok – az állam a tevékenységét köteles alárendelni az alkotmánynak… az alkotmányosság meg még több ennél.

Az államot és a társadalmat irányító normák nem lehetnek ellentétesek (a civilizált társadalmak által általánosan elfogadott) eszmékkel, értékekkel! A 2/3 nem diktatórikus jogot biztosít a kabinetnek, az államnak, hanem többlet kötelesség mellett nagyobb felelősséget ró rá! És itt a legnagyobb baj, mert hatalom erősítésére állította szolgálatába az alkotmányt s önkényesen kezelik a most regnálók (!) – egy szűk réteg javát szolgáló passzusként kezelve, mit kénye-kedve szerint ír át, ha neki valami nem jól jön ki!

A méltósághoz való jog mindenkit megillet nemcsak a hatalom képviselőit – a nép minden rétegét is és nem lehet egy dilettáns politikai kísérlet alanyaként kezelni – mert tágabb értelmében minden beletartozik… kényes terület, ahol az egész kormánykoncepció megbukhat! „Az ideálok nem szállanak le a földi valóságba”! Bár az erkölcsi érzület kitűzhet olyan célokat számunkra, amelyeknek elérésére akaratunk gyenge, cselekvésünk erőtlen – ezért is szükséges az ok- okozat, mint ismeret „helyes jogként”- relatív érték mellett erkölcsi értékmérőként latba véve…

Hogy mennyire voltam érthető vagy mennyire nem az a helyzet jelenségeiből, sajátosságaiból, érzelmi klímájából kitűnhet… ideális megoldásában egy öntörvényűbb jellem tükröződése és egy affér közjátéka, mint lehetőség az általános fejleményekben, a gondolatok cseréjében való részvétellel teremt egy analitikus alaphelyzetet, melyet a jogot művelők úgy „ültetnek” a jog-hagyományba, ahogy értelmeznek. Mindenesetre érdekes, hogy- ahogy a magyar népet az EU-nak kell megvédenie a saját kormányától! Szégyen…

 

Futókaland az élet!
De festett a talár,
És rég
Ki-be fordított sorsán éli hírnevét,
Ügyelve ítél…
Mezején érik a szél s veti,
Mint ki vihart aratni kész -
Kor-vizén könyörög sík partért és hányódással ígér-
Zeng az Úr hatalmában
S mindent megold mindig-hevén!—(szőke)
 

2013.04.23.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 269
Tegnapi: 330
Heti: 1 072
Havi: 4 217
Össz.: 373 328

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Orbán sajátosságai...
Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni - © 2008 - 2018 - jellem-ismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »