Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

 

 

Karácsonyi gondolatok...

 

Konzervatív felfogásban: „az állam érdeke előbbre való, mint az egyének érdeke.” Most, hogy legyen béke bennem, hiszen az állam én lennék! Ám korlátok mindig voltak és lesznek is...

...csak termek, termek... Nagy az Úr:

a szó enyém, övé a fegyver /.../

...s végre béke

s igazság költözik

a züllött, gőgös Ninivébe.” - ha csak egy estére is, de úgy legyen- az intelem!

Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek!

 

...gondolom, most mindenki úgy hiszi, majd beszélek Jézuska születéséről, Máriáról, Józsefről... és keresztényi mivoltomat erősítem, azzal- hogy magamat, így a figyelem középpontjába tenném... de nem!

Politika és vallás és minden egyéb, ami foglakoztat itt... Orbán személye és mibenléte, a társadalom iránya és, hogy miből van az az érzés, hogy rossz annak iránya. Igen, ezek jobban foglalkoztatnak... mert addig a Karácsony maradjon csak családi ünnep (hogy- ne legyen kisajátított a hatalom által) – igen, és a szeretet is családias és meleg, ahogy azt már az ajándékozás örömével és önzetlenségével átélhetjük... így is legyen, mert csak e szeretetben lehet ünnep a Karácsony, ahol azt érezzük, hogy egymásért vagyunk és ez másképp lehetetlen is...

De a társadalmunk, bármennyire is keresztényi- mert annak mondják, már diktatúrát épít és nem demokráciát... ugyanis, ha nem érződik át a szabadság (hellyel- közzel már tiltva is), ott a szeretet is csak egy szó... amiként- és ahogy a bajok ránk-szakadtak, a nyomorral, ott az erkölcs is másként, és igazság sem uralkodhat.

Liberális elvek vesznek el, mer a „libcsi” egy szitok szó lett. És bele sem gondol, aki mondja

(miként Orbán sem), hogy mit is jelent - ugyanis benne él, még ha ellene az érzete, oly nagyon ágál is... mert a jog és az európai is, csak a liberalizmuson alapulhat (pláne társadalmi formációi). Orbánnak nem kellene bedőlni, ő mindent tagad, hogy másnapra feloldja azokat és- hogy folytatódjék annak tökéletlensége, mert az érdek és a haszonelv fénylő csillagát keresi már Betlehemben is, hogy azzal járja a tökélesedés útját – a sajátját, amit- ekként erőltet másokra és ránk! A kereszténység nem pávatáncokra alapítja felfogását, a kettős-beszédtől is elhatárolja magát... és törekszik az általános érvényű erkölcsi jónak meghatározására, merthogy a vallás magától értetődő természetjog, és ekként állítja az ember elé (a tökéletesedést vágyó ember elé) a túlvilágot, éppúgy, ahogy a természetjogi felfogás az örökjogot (a római jogban is fellelhető), az isteni jogot a földi tökéletlen tételes jog fölé!

Liberális elmélkedés volna, de hiszen az!

Akkor mi ellen ágál Orbán, amikor a liberalizmust egy handabandázásnak tartja (egy percentebben sem lett keresztényibb, hívőbb, vallásosabb, de olvasgathatná inkább a tízparancsolatot, hogy belevésődjék, annak minden szava a kőkemény kobakjába!), ám ezzel megtagadja már Kossutot is és Deákot is, mert- hiszen liberális gondolkodók voltak!

Íme Magyarország miniszterelnökének legfontosabb érvei a liberalizmus ellen (és szó szerint adom közre):

liberális blabla

a liberális identitás válsága

a liberalizmus identitásválsága

a liberálisok jónak akarják magukat látni

liberális módon jónak látni magunkat többé Európában nem lehetséges

a liberálisok miatt alakult ki a válság

a liberálisok uralják Európát

a liberálisok arra kényszerítik a konzervatívokat, hogy liberálisok legyenek

a liberális külpolitika nem más, mint szervezett képmutatás

a liberálisok egyéni szinten is képmutatók

a média a liberálisok kezében van

a liberálisok az anyagi és erkölcsi elvárásokat át akarják tolni az államra

és a legfontosabb meglátás:

a liberalizmus, ami van, az „valami liberális, valami blabla, zagyva dolog”.

Ha a kötcsei hallgatósághoz hasonlóan te sem hallottál még erről a bizonyos „liberalizmusról”, és te sem láttál még élő liberálist, most már biztosan kíváncsi lettél rá, hogy mi a baja ezzel az egésszel Orbán Viktornak. És főleg arra, hogy mit ajánl a rothadófélben lévő ideológia helyett az ország vezetője. /.../

A miniszterelnök a kötcsei beszédében többek között azt állítja, hogy a liberálisok a mostani helyzetben merő képmutatásból segítenek a menekülteknek. De ha esetleg te is vetettél véletlenül valakinek egy kiflicsücsköt a Keletiben, megnyugodhatsz, mert ettől még nem feltétlenül lett belőled liberális: a bajbajutottaknak lehet segíteni keresztényi vagy egyszerű humanitárius alapon is. Az viszont tény, hogy idegeneket származásuk alapján férgezni és rugdosni nem jellemző a liberálisokra, úgyhogy ha gyűlölsz mindenkit, aki különbözik tőled, megnyugodhatsz: biztosan nem vagy liberális. Mondjuk keresztény se annyira.

politikai_spektrum1

A liberálisok tényleg az állammal akarják megfizettetni a saját jóságuk árát?

(…) a liberálisok éppen azt teszik, hogy az egyénekkel szemben támasztható anyagi és erkölcsi elvárásokat át akarják tolni az államra, ami azonban összezúzná és fölmorzsolná ezeket az államokat” – mondta Orbán Viktor Kötcsén, de ez sajnos totális baromság.

politikai_spektrum

Tudd: aki liberális, az alapesetben nem húz se balra, se jobbra: az állami szerepvállalást illetően semleges állásponton áll, pont középen. Mivel két tengelyen mozgunk, nyilván létezik olyan, aki egyszerre tartja magát liberálisnak, és egyszerre vallja azt, hogy az államnak nagyobb szerepet kellene vállalnia a gazdaság irányításában – ő az ábrán a centrumtól balra helyezkedik el, és politikai beállítódása alapján balliberálisnak szokták nevezni. És persze létezik olyan liberális is, aki a köztulajdon helyett a magántulajdon feltétlen híve, és nemhogy állami szerepvállalást nem kíván, hanem még államot sem. De az, hogy a liberálisok attól, hogy ők liberálisok, nagyobb állami szerepvállalást akarnak például a menekülthelyzetben, pont úgy hangzik, mint hogy a konzervatívok szerint a legjobb közlekedési eszköz a lóvasút.

Ha liberális vagyok, akkor nem szerethetem a hazámat?

A kötcsei beszéd olvastán minden bizonnyal felmerül benned a kérdés: ha már a liberalizmus totális válságban van, és aki hisz a liberális demokrácia alapelveiben, az minimum tévúton jár, akkor vajon mit ajánl helyette az ország vezetője?

Íme: mindennapi patriotizmus - mindennapi nacionalizmus - keresztény identitás

Na, ezzel jól ki vagy segítve. A patriotizmus, az köztudomásúan egy érzés, azt jelenti, hogy hazaszeretet, és soha senki, még John Stuart Mill sem mondta, hogy ne lehetnél egyszerre liberális és ne szerethetnéd a hazádat. Orbán értelmezésében viszont a patriotizmus nem azt jelenti, hogy esténként megkönnyezem a Himnuszt, hanem a mindennapi protekcionizmussal egyenlő: „Ha bemegyek a boltba, magyar terméket vásárolok. Ha embert akarok alkalmazni, magyar embert veszek föl”. A nacionalizmus parancsa szerinte az elzárkózás a külvilágtól, vagyis hogy határokat kell építeni, mert „amelyik országnak nincs határa, az nem ország”; a keresztény identitás leírására pedig az Isten-haza-család hármas helyett feltalálta a család-falu-haza összeállítást, Isten nélkül: „Először is felelősek vagyunk a gyerekeinkért, aztán a szüleinkért. Ez megelőz minden mást – mondja Orbán. – Aztán jönnek azok, akikkel együtt élünk: a falunk vagy a városunk. Aztán jön a hazánk, és aztán jöhet mindenki más.”

Ezzel meg is lennénk, csakhogy sajnos sokkal súlyosabb a helyzet. Mert mint Orbán Kötcsén elmondta: „Korábban is beszéltünk, magunk között is identitásválságokról: keresztény identitás válsága, nemzeti identitás válsága. Most azonban, tisztelt Hölgyeim és Uraim, a liberális identitás válságáról van szó.”

Hogy micsoda? Hát nemcsak a liberális, hanem a keresztény identitás meg a nemzeti identitás is válságban van? Akkor most mi lesz? Hogyan keveredünk ki ebből a kilátástalan, válsággal teli ideológiai katyvaszból, ami összevissza keveri a baloldaliságot a liberalizmussal, a patriotizmust a protekcionizmussal, a nacionalizmust a bunkerpolitikával, miközben tagadja az alapvető emberi szabadságjogokat és annak az Európának a társadalmi berendezkedését, ahová tartozik? Mindezt ráadásul két legjelentősebb, a kötcsei beszédben hivatkozott gondolkodónk, Schmidt Mária és Szájer József szellemi iránymutatása alapján?

...és helyezd el magadban az ország miniszterelnökét, aki gyakorlatilag teljhatalommal rendelkezik, aki végleg leszámolt a liberalizmussal, és helyette tavaly decemberben illiberális demokráciát hirdetett; aki direkt és indirekt eszközökkel lépten-nyomon korlátozza a sajtó és a szólás szabadságát; aki azon munkálkodik, hogy megszüntesse a hatalmi ágak szétválasztását; aki a gazdaságot szélsőbaloldali léptékkel is elképesztő méretű adókkal próbálja kordában tartani, és a beszedett közpénzt saját kénye-kedve szerint osztja újra.”

Megbékélhetsz? - még karácsonykor sem... csak és kizárólag egy felhőtlen családias szeretetben lehet felejtős a politika egy-két napra, de a Szentestén legalább!

 

fény kell a látáshoz

 

...már hittem

hogy megnyugodtam

s élhetek az emlékeknek

ám közös jajjal itt

a közös kín is

hogy

jött egy ember és így

kiforgat magamból

szív nélkül itt...

és „kifordítja a másformájúakat” is

és „semmirekellő gaznak nevezi őket

tűzrevalónak”!

 

Mindezt nyújtja védelemnek

...mert megvédem a világot tehelyetted...

mondja- és alamizsnaként

adja

de kezét hozzá nem nyújtja

az elesettnek

...már megtelek fájdalommal

mert itt

a folyton-menekülés

és gánccsal-vetett-ígéretek

sárga- mezében

a fohász lett rá a végső

- föloldozásra nem is lelt meg -

merthogy akkora hangja van

mint még a jó-istennek sem...

 

- ekként

számon már keserű a szó

még előtör (néha még élő)

belőlem

egy-egy dallam

- mert

ima helyett káromlás van –

mit enyhítésnek

szántam - minek

miértjét már én magam sem értem

...hiszen a megbékélés lett istentelen!

 

Nyilván piszkos önzés volna, ha

a magam étkét, magam italát

tukmálnám más földű-egű világ

más-éhű, más szomjú lakóira.”

a világban

fel- kéne gyújtani egy lámpást

talán... talán... talán... ha

...mert e lét már bírhatatlan – (szőke)

 

2015. 12. 20.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 115
Tegnapi: 330
Heti: 918
Havi: 4 063
Össz.: 373 174

Látogatottság növelés
Oldal: Karácsonyi gondolatok...
Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni - © 2008 - 2018 - jellem-ismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »