Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

Idealizmus vagy idiotizmus... (?)

 

Orbán „úgy fogalmazott, megtört a liberális értékrend kulturális missziója a nagyvilágban. Magyarországról szólva ezt úgy magyarázta: "egy liberális demokrácia nem lett volna képes arra, hogy nekimenjen a rezsiszámláknak, hogy segítő kezet nyújtson devizahitelesek százezreinek". Ezért kell kereszténydemokrata kormányzás Magyarországon...”!

 

Orbán „azt is mondta, hogy az Európai Unió mindaddig "befejezetlen projekt marad", amíg az Európa keresztény gyökereiről szóló passzus nem kerül a helyére.” (!)

 

...és ez már hányadik változata az általa felvetett különböző fogalmaknak, már lassan definiálni sem tudom, mert a katyvasz érzetnek keltése- az egyetlen eszköze arra, hogy- hogy minél érthetetlenebb valami, annál jobb... rájellemző sajátos eszköz.

Nem tört meg itt semmi, de benne eltört valami- az bizonyos. Bár látszólag értelmes a mondandó, ám az illiberalizmus kijelentése után- ez, hogy vált egy keresztényi kapcsolatra, vagy valami másság legitimitását igazolná? Mert talán keresztényi cselekedettől indíttatva lett a „morzsa” rezsicsökkentésnek elkeresztelve, és keresztényérzületből a segítség a devizahiteleseknek (nagy-fenékre kerítve)? Lehet! - ám akkor lehet imádkozni, hogy milyen folytatásban „érjen”. A gazdagabb réteg tudja csak kihasználni azokat, mint eddig is: nagyobb számla- több visszatérítés, és ha van pénzed vég-törleszthetsz nyereséggel, ha nincs álmodozz csak...

A durranás csak reklámfogás, „semmiség” csak- a napvilágot látott vagyonosodásokhoz képest (mákszem a tengerben)! Mindenki tudja, hogy ehhez a keresztény gyökereknek semmi köze nincsen, ellenkezőleg ez most az igazi illiberalizmus reális bázisa, ahogy a viszonyok felépítménye e gondolat különféle áramlatain követel jogi helyet... értem és nem is értem (!) - idealista síkra vinni így nonszensz. Adok valamit az egyik kezemmel, a másikkal meg duplán visszaveszem gyakorlatával, hogy lett vagy lesz kereszténydemokrata kormányzás (akár ötlet szinten is)? Nekem más fogalmaim vannak a keresztényérzületről. A tudati tevékenység mozzanatai, olyan pszichikai folyamatokat foglalnak magukban, amelyek észleletként jelen vannak ugyan, de közvetlenül nem vesznek részt adott pillanatban a figyelem középpontjában álló jelenségek értelmezésében. Nem értem ezt az embert, valaki bevitte a „sűrűbe”, amiből nem tud kitörni, vagy ha magától ilyen akkor...

ez valami védekezési reakció lehet a valósághoz való tudatos viszonyában?

Mindegy is, mert nem az ellentétek felszámolásához, de az ellentétek felszításához vezet, és honnan vindikált a jog, hogy az Európai Unió „befejezetlen projekt”-jének tudja a 'gyökereket... amely egyfajta történelmi átmenet új minőségbe való átcsapása lehetne. Egy olyan ideológiai konstrukció, amit nehéz a demokrácia sokrétűségében elfogadtatni, ilyetén a hiedelmek nem kaphatnak szárnyra, mint érzület vele meg magánügyként kezelt. A realitás mindig is jobban érdekelt a kapcsolatokban, így az ember és a társadalom viszonyában is, ahol nehéz elfogadni az orbáni kereszténydemokrata kormányzást, amiképp és ahogy egy vallási kultuszban realizálódik... épp.

Sajátos lett a viszony vele, mert az ember míg él abban reménykedik, hogyha beteg ott az egészségügy és nem ráolvasással egyéb mágikus manipulációkkal gyógyul – áldozat nem akarok lenni, még ha úgy változtatja is a létfeltételeinket Orbán, de Istent se játsszon felettem, ha lehet. Mindig-munka hirdetéssel- munkatársadalmával foglalkozhatna inkább (ezeken a problémákon nem az ima segít, de még a hazafias érzülete sem) egyenlőbb területi elosztásban, hol már ínség és a magárahagyatottság nehezedik amúgy-is az emberekre. Ja- hogy vallásos burkot öltött, az most „torzítja” a ránk nehezedő valót, akkor maradok inkább materialista, még akkor is, ha kötelezővé teszik a vallási hovatartozást. Nem tehetik, mert az már lejárt lemez az időben, hogy fantáziáljunk magunknak egy világot, amikor csinálnunk kellene magunkét e földi életben!

Értem én- a szándékot is, meg a figyelemeltereléseket is, nehogy má' a morzsák után rákapjunk a jobb életre, az a kiváltságoké csak, nekünk marad az álom, a véletlen, meg a prófétáink által tálalt megnyilatkozás, melyekkel lett a valóságos nyomorúság. Volt már ilyen a történelemben, csúfos véget is ért!

Már értem, hogy miért kellett eltávolítani Marxot- mert az ember letepertségéből ítélte meg az idealista világnézetet, ha jobb sorunk volna (de nincs) akkor is csak magánügyként kezelném a keresztényi érzületet- a vallási felfogást... nem lehet divat a megfélemlítés, a szellemi elnyomás sohasem tartozott a kedvenc témáim közé.

Nem lehet az embert a tudattól függetleníteni, valódi értelmet csak egységükben kap, amint a dolgok lényegét illeti, a valóságos lét nem az egyediség és nem is az általánosság, hanem a kettő egysége... ha tudják és értik is, akkor nyilvánvaló a kölcsönös egymásrautaltság (mindenben), mert másként a tapasztalati megismerés és a törvényszerűségek vizsgálatában, a lényegi összefüggésekben a maga reális különösségében csúszik ki kezünkből az irányítás, és megfoghatatlanná válik.

Imigyen lesznek a totális értékstruktúrák, amit az idealizmus használ eszmében és akaratban kinyilvánítva azt világakaratnak- egy mindenhatói saját képmásra.

Ezért van szükség a központosításra, amit Orbán igencsak elhamarkodott, így szembekerült a demokráciákkal, és mert hisz magában, egyfajta oltalmazó-hatalomként kíván ránk telepedni, ami leértékelése az embereknek, mintha gyámolításra szorulnánk, és biztonságunkról és örömeinkről, atyai gondoskodással felruházva benne- hirdetheti a kereszténységet. Ezzel tenné bárgyúnak a népet, mert a vallással elérheti- egyesekkel talán el is hiteti, hogy a „bódulat” csökkentik az emberi életre való igényeiket. Miközben ők (lásd, a vagyonosodásokat) e földön vívják ki maguknak a jobb életet és álságos módon álszentként maguknak akarják a mennyet (a mennyországot) is.

Ebből csak gyűlölködés lesz és a „rendrakás” ezekben (hitügyekben) nem lehet karhatalmi feladat – így az „erő” sem egyeztethető össze vele – és miért nincs magyarázatuk arra a lényeges különbségre, amely a vallás kérdésének polgári demokratikus és keresztény demokrata felvetése között fennáll?

Összeugrasztva már így is a társadalom, elvadításunkon már nem kell munkálkodniuk, mert immár az orbáni gyújtó-beszédek által az már adott. Ne vessük fel absztrakt módon a vallás kérdését, a kereszténydemokrata irányítás ezt tenné, semmiképpen sem szabad odáig mennünk, hogy a józan észre apellálva legyünk mások, merthogy ó-divatot csinálnak a politikából, a harmadrangú kérdésekkel kapcsolatos vélemények vagy ábrándok miatt, miközben övék a földi paradicsom...

A polgári demokrácia napja nem hanyatlott le, bár egyesek a hatalomban szívesen látnák – a kereszténydemokrácia meg sohasem volt sajátunk, ez nem mond ellent annak, hogy ki- ki saját vallását ne gyakorolhatná. Ebbeli hit legyen magánügy, ezt az államtól külön kellene kezelniük, nem erőszakos módon betüremkedve már az oktatásba is... ez a tett – s ezt kell látni – a hatalom tehetetlenségéből származó, a társadalmon belüli gazdasági nyomás folyománya és kifejezése. Viszont fontos a gyűlöletkeltésben, ami valósága - és ez is fontos és lényeges - a gazdasági és politikai kérdésekről igyekszik elterelni az emberek figyelmét ezzel is. Ne láss! Ne halj! Tedd, amit mondanak és békélj meg sorsoddal, a többi a „nagyok” dolga!

Így lesz rend és béke? Felhatalmazott prédikátorunkkal a szakadék már tátong- a vallási köd meg ránk telepszik önkényuralmi valóságában. Mint már megírtam: a Világ felfigyelt Orbánra, de nem is értékeli ebbéli munkásságát pozitívan, mert a mindenki-magánügyét nem lehet diktatórikusan – parancsra megváltoztatni. Ha lehet is ilyen irány, az nemzedékeken átívelő feladat lesz!

Szerintem már maga sem tudja mit akar!

 

A szerencse elhagyott,

szerencsefia sem- nem vagyok,

csak jajdulok, ezer kínnal- mit e kor

meghatározott -

körvonalaimra nyögni rakott.

Tenni? Mit?

Még szunnyadom létem időcsonkjait,

s a rárakódott szavak

salak-kéményeit

füstölögve szorongom…

Ős-okán sehol? Még várok — (szőke)

 

 

2014. 09. 28.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 170
Tegnapi: 330
Heti: 973
Havi: 4 118
Össz.: 373 229

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Idealizmus vagy idiotizmus...
Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni - © 2008 - 2018 - jellem-ismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »